Farmacie Homeopata Timisoara - Homeopatie

  Ce sunt Remediile Homeopate?

" Pacientului aflat la prima intâlnire cu homeopatia îi apar o mulţime de nelămuriri şi semne de întrebare. Dacă tipicul consultaţiei homeopatice mai poate fi cât de cât înţeles, ,,medicamentele” homeopate stârnesc uneori nedumerirea.

  Originea Remediilor Homeopate

Remediile homeopate au origini diverse incluzând practic toate regnurile(animal, vegetal,mineral). Remediile homeopate ce provin din regnul mineral sunt extrem de numeroase şi de o mare importanţă terapeutica. Remediile provenite din regnul vegetal sunt de o foarte mare diversitate şi aproape fiecare familie vegetală îşi aduce contribuţia în arsenalul terapeutic homeopat.

Sunt folosite multe din plantele obişnuite din medicina populară( ex: muşeţel, sunătoare, coada şoricelului ),dar şi plante cu înalt potenţial toxic care prin preparare homeopată devin remedii excepţionale ( mătrăguna, omag, cucuta ).

De asemenea ,sunt utilizate şi plantele provenite din flora altor continente( Ipeca, Guarana şi Aloe). Diferenţele între fitoterapia tradiţională ( cu ceaiuri ) şi fitoterapia ce se regăseşte în homeopatie constau în primul rând în perfecţionarea gradului de extracţie din preparatele ce poartă numele de tinctură-mamă şi în al doilea rând în respectarea unor norme de culegere, preparare şi conservare foarte riguros stabilite. Tincturile-mamă însă nu reprezintă remediile homeopate propriu-zise,ci sunt substanţe de bază, ,,materia primă”, din care apoi prin procedee specifice domeniului se ajunge la remediul dorit încărcat cu virtuţiile terapeutice necesare.

Preparatele obţinute din regnul animal sunt şi ele destul de numeroase. Ca provenienţă, ele pot fi:

insecte (Apis=albină; Araneea, Tarantulă = păianjeni)
reptile-veninurile unor şerpi de altfel foarte periculoşi (Lachesis, Vipera şi Cobra)
mamifere: se utilizează preparate din organe şi/sau secreţii de animale (Fel taurii = Bila de taur; Moscus = Mosc)

Tot aici, dar meritând o menţiune aparte găsim şi aşa-numitele preparate organo-terapice care au la origine ţesuturi şi organe de origine animală şi chiar de origine umană. Ele au un rol important în reglarea anumitor disfuncţii ale organelor sau ţesuturilor. Ele pot fi:

glande endocrine (tiroida, hipofiza, ovar, testicol)
organe (ficat, pancreas, plămân, cord)
ţesuturi (discuri intervertebrale, cartilaj,artere, vene)
nervi sau porţiuni din sistemul nervos (nervul sciatic, cerebel)

În afara categoriilor arătate mai sus şi pe care le acoperă în bună parte,homeopatia foloseşte şi substanţe chimice organice specifice unor procese fiziologice care au loc în mod obişnuit în corpul uman, precum şi medicamente alopate care s-au dovedit a sta la originea unor afecţiuni şi a căror efecte pot fi contracarate cu un astfel de remediu homeopat.

Poate părea curios,dar pe lista substanţelor folosite de homeopaţi se gaseşte penicilina, cortizon, fenobarbital, haloperidol, dar utilizarea lor se face în alte constante şi mai ales într-un mod de prepare ce elimină practic nocivitatea acestor medicamente. Homeopatia reprezintă o minunată imagine a şerpilor ce-şi varsă veninul în cupa în care se vor prepara remediile cu puteri vindecătoare.

Orice substanţă oricât de toxică şi de orice origine ar fi, transformată homeopatic îşi pierde complet toxicitatea şi în aceeaşi măsură îşi sporeşte puterile tămăduitoare.

Dr. Gheorghe Jurj – Revista Romană de Homeopatie - Suplimentul Pacientului 1999